5 powodów, dla których warto pić sok

Redakcja NTL
NTL
30.05.2022
Przewidywany czas: 6 min

Warzywa oraz owoce stanowią podstawę dobrze zbilansowanej diety dzieci i dorosłych. Możesz jeść je w różnej formie, a także… pić ze szklanki! Śmiało sięgnij po dobrej jakości sok. Szczególnie dziś, w Światowy Dzień Soku.

Odżywiaj się zdrowo

Spożywanie zdrowych posiłków to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także korzyść dla organizmu. Specjaliści do spraw żywienia stale przypominają, że dobrze zbilansowana dieta jest niezbędna dla zdrowia. Jej podstawą są owoce i warzywa, które powinny znaleźć się w każdym posiłku. Dlaczego właśnie one? Ponieważ dostarczają składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dziennie należy zjadać min. 400 gramów warzyw i owoców, podzielonych na min. 5 porcji (każda o wadze ok. 80 gramów). Powinny być one elementem każdego posiłku i przekąski. Nie zawsze muszą to być surowe warzywa i owoce. Zaledwie chwila wystarczy, aby przygotować z nich ciekawe danie na ciepło, sałatkę czy aromatyczną zupę, a jedną porcję można zawsze zamienić na szklankę soku (ok. 200 ml).

Dobry sok, czyli jaki?

Dobrej jakości soki są wartościowym elementem codziennej diety. Czy trudno o takie? Wcale nie! Wszystkie soki otrzymywane są z dojrzałych owoców lub warzyw. To produkty o ściśle określonych cechach, które są unormowane przepisami prawnymi (polskimi i europejskimi).

Każdy sok ma krótki skład. Żaden sok nie może zawierać konserwantów, aromatów ani sztucznych barwników i substancji słodzących (słodzików). Do soków również nie można dodawać wody, a w sokach odtworzonych z zagęszczonego soku, przywraca się dokładnie taką ilość wody, jaka wcześniej została odparowana.

Sok jest polecany przez specjalistów ds. żywienia, gdyż ma taką samą kaloryczność jak warzywa i owoce, z których powstał. Ponadto do soków owocowych oraz pomidorowych producenci nie mogą dodawać cukru (pod żadną postacią). Niewielkie ilości cukru i innych przypraw, w drodze wyjątku, mogą zostać dodane tylko do soków warzywnych oraz owocowo-warzywnych – wyłącznie w celu poprawienia walorów smakowych, ale zawsze są podane w Składnikach soków.

Zastanawiasz się, dlaczego dobry sok ma tak długi termin spożycia? To zasługa odpowiednich opakowań i pasteryzacji. Proces od lat jest znany i stosowany w domowych kuchniach. Jeśli robiłeś własne przetwory, wiesz dobrze, o czym mowa. Nowoczesna technologia pozwala maksymalnie skrócić czas pasteryzacji, dzięki czemu utrata witamin, mikroelementów czy różnych fitoskładników jest zminimalizowana.

Sok z jabłek
Sok jest polecany przez specjalistów ds. żywienia, gdyż ma taką samą kaloryczność jak warzywa i owoce, z których powstał.

Dlaczego warto pić sok? 5 powodów

1. Sok to wartościowy posiłek w wygodnej formie

Codzienność w ciągłym biegu to nie rzadkość. Żyjemy intensywnie, przez co często brakuje nam czasu na przygotowanie posiłków w domu. Gdy głód dopadnie Cię w podróży lub podczas intensywnego dnia pracy, przez co szukasz przekąski na półkach pobliskiego sklepu, bez wahania sięgnij po sok. To wartościowy produkt, w którym znajdują się tylko składniki z owoców i warzyw, z których powstał. 

Bez wyrzutów sumienia zastąp nim jedną z porcji owoców czy warzyw, gdy nie masz go jak umyć czy obrać. W soku znajdziesz tylko składniki z produktów, z których został zrobiony. Nie ma w nim dodatkowych cukrów, sztucznych barwników ani konserwantów.

2. Soki są dobrym źródłem witamin

Sok to wartościowa przekąska i cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów oraz fitoskładników, w tym substancji wykazujących działanie antyoksydacyjne. Dla przykładu zgodnie z ustawowymi normami, sok pomidorowy jest „dobrym źródłem” witaminy C, a sok marchwiowy jest wręcz „bardzo dobrym źródłem” witaminy A w postaci jej prowitaminy, czyli beta karotenu. 

Dlaczego tak się dzieje? Składniki odżywcze, zawarte w soku, pochodzą bezpośrednio z owoców lub warzyw. Porównanie poziomu witamin i składników mineralnych (np. prowitaminy A, folianów, wapnia, magnezu i potasu) w gotowym produkcie i w całych owocach, z których powstał, nie wykazało istotnych różnic. Również nieodporna na temperaturę wit. C, pomimo jej częściowej redukcji np. pasteryzowanym soku pomarańczowym, zostaje zachowana w takiej ilości, że jest zaliczana jako źródło tej witaminy.

3. Soki są pełne składników mineralnych

Pomyślisz: „No dobrze, ale czy pasteryzacja nie niszczy składników mineralnych zawartych w owocach i warzywach?” Otóż nie, dlatego właśnie warto pić sok i włączać go do swojej diety. Dzięki krótkiej pasteryzacji utrata mikroelementów jest ograniczona do minimum, zresztą większość jest bardzo odporna na obróbkę termiczną. Czas ten jest jednak odpowiednio długi, aby zniszczyć drobnoustroje.

Szklanka pasteryzowanego soku pomidorowego zaspokaja średnio 25% dziennego zapotrzebowania na potas, podobnie jak sok marchwiowy, dzięki czemu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

4. Soki to prosty sposób na wzbogacenie diety o warzywa i owoce

400 gramów warzyw i owoców to podstawa codziennej diety. Nie zawsze jednak mamy ochotę na większą sałatkę czy dokładkę warzyw. Tu z pomocą przychodzą soki, które wypija się szybko, a smaków jest tyle, że każdy znajdzie swój ulubiony. Co więcej, soki dostępne są przez cały rok, a więc także poza sezonem, kiedy wybór warzyw i owoców jest mocno ograniczony lub są drogie.

Soki są więc prostym sposobem na wzbogacenie diety o owoce i warzywa. Płynny owoc czy warzywo to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie do końca lubią smak warzyw. To także sposób na poszerzanie palety smaków u dzieci i uczenie ich zdrowych nawyków żywieniowych.

sok z marchewki
Soki są więc prostym sposobem na wzbogacenie diety o owoce i warzywa.

5. Soki pomagają utrzymać zdrowy tryb życia

Starasz się dbać o zdrową dietę i unikasz soków z obawy przed zbędnymi kaloriami? Zupełnie niesłusznie. Cukry czy słodziki nie mogą być dodawane do soków owocowych. Soki te zawierają tylko naturalnie występujący cukier, który był w owocach, z których je wyprodukowano. Dzięki temu mają one taką samą kaloryczność jak owoce i warzywa, z których powstały! Dodatkowo soki owocowe mają niski lub średni indeks glikemiczny.

Warto jeszcze wiedzieć, że badania pokazują, iż picie 100% soku z owoców jako elementu prawidłowo zbilansowanej diety nie wpływa negatywnie na stężenie glukozy i insuliny we krwi, a także nie wpływa na skład ciała u osób dorosłych i przyrost masy ciała u dzieci.

Soki pomagają w utrzymaniu zdrowego trybu życia, pamiętajmy więc o codziennej szklance soku wypitego do posiłku.

Posłuchaj podcastu o mitach na temat soków i zaletach ich picia: KLIKNIJ TUTAJ

Materiał sponsorowany. Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Źródła badań:

Ribeiro C et al. (2017) Orange juice allied to a reduced-calorie diet results in weight loss and ameliorates obesity-related biomarkers: A randomized controlled trial. Nutrition 38:13-19.

Crowe-White K et al. (2016) Impact of 100% Fruit Juice Consumption on Diet and Weight Status of Children: An Evidence-based Review. Crit Rev Food Sci Nutr 56(5):871-84

Auerbach BJ et al. (2017) Fruit juice and change in BMI: a meta-analysis. Pediatrics 139: pii e20162454

Wang B et al. (2014) Effect of fruit juice on glucose control and insulin sensitivity in adults: a metaanalysis of 12 randomized controlled trials. PLoS One 9(4):e95323.

Serpen JY (2012) Comparison of sugar content in bottled 100% fruit juice versus extracted juice of fresh fruit. Food Nutr Sci 3: 1509-1513.

Zobacz również

Podcasty NTL