Eksperymenty z jajem

Agnieszka Ochman
A. Ochman
15.04.2022
Przewidywany czas: 3 min

Jednym z pierwszych skojarzeń z okresem wielkanocnym są jajka. Królują na stole, w dekoracjach czy na kartkach świątecznych. My też bierzemy się za jajka, ale oczywiście od naukowej strony. Dziś to właśnie one będą motywem przewodnim naszych eksperymentów. Koniecznie spróbujcie wykonać te doświadczenia w domu!

1. Znikająca skorupka

W wyniku tego eksperymentu jajko w twardej skorupce zmieni się w miękką piłeczkę (chociaż wciąż bardzo delikatną). Aby samodzielnie przekonać się, że tak właśnie się stanie, potrzebujecie:

  • jajko
  • słoik z zakrętką
  • ocet

Co z tym zrobimy?

Ostrożnie włóżcie jajko do słoika (jego skorupka nie może pęknąć). Teraz wlejcie ocet. Co ważne, płyn musi zakryć całe jajko. Zakręćcie słoik i odstawcie go w bezpieczne i dobrze widoczne miejsce. Skorupka zniknie po 24 godzinach, ale co jakiś czas warto spoglądać do słoika i obserwować przebieg procesu.

Po upływie doby otwórzcie słoik, wyjmijcie jajko i delikatnie opłuczcie je zimną wodą. Stało się miękkie niczym gumowa piłka?

Eksperymenty z jajem

2. Jajko w butelce

Gdyby nie fakt, że jest to portal popularnonaukowy, ten eksperyment można by uznać za sztuczkę magiczną. Możecie być jednak pewni, że wszystko w nim opiera się na nauce. Przekonajcie się sami, że jajko, które pozornie nie mieści się w butelce, prześliźnie się do jej wnętrza przez wąską szyjkę. Potrzebujecie:

  • jajko ugotowane na twardo, bez skorupki
  • butelkę z otworem mniejszym niż średnica jajka
  • zapałki

UWAGA! Podczas wykonywania tego eksperymentu poproście o pomoc osobę dorosłą.

Co z tym zrobimy?

Poproście dorosłego o odpalenie zapałki i wrzucenie jej do butelki. Dobrze, żeby opadając na dno, nie zgasła. Teraz szybko ustawcie na otworze butelki jajko, aby stało „pionowo”. Chwila cierpliwości … i … czyżby wasze jajko właśnie wpadło do butelki?

3. Dryfujące jajko

Włożenie surowego jajka do wody to świetna metoda na sprawdzenie jego świeżości. Jeśli utrzymuje się przy dnie, śmiało można je zjeść. A wiecie, że nawet świeże jajko może wypłynąć do góry? Przetestujcie to! Potrzebujecie:

  • dwa słoiki
  • surowe jajko
  • sól
  • wodę
  • łyżkę

Co z tym zrobimy?

Wodę wlejcie do obu słoików. W jednym z nich dodatkowo rozpuście sól. Śmiało, wsypcie jej dużo. Korzystając z łyżki, delikatnie włóżcie jajko do słoika z samą wodą. Znajduje się na dnie? Teraz wyciągnijcie jajko i przełóżcie je delikatnie do słoika, w którym znajduje się woda z solą. Co widzicie? Czyżby to samo jajko, które przed chwilą opadło na dno, w tym słoiku wypływa do góry?

Jajka

4. Księżycowe jajo

Po tym eksperymencie skorupka jajka przypominać będzie srebrną powłokę. Brzmi intrygująco? Oto czego potrzebujecie, aby uzyskać taki efekt:

  • jajko
  • świeczkę
  • zapałki
  • metalowe szczypce
  • przezroczysty pojemnik lub słoik z wodą

UWAGA! Podczas wykonywania tego eksperymentu poproście o pomoc osobę dorosłą.

Co z tym zrobimy?

Na początku poproście osobę dorosłą o zapalenie świeczki. Pod jej nadzorem złapcie jajko metalowymi szczypcami i ustawcie je nad płomieniem. Skorupka powinna się pokryć czarnym nalotem. Gdy całe jajko zmieni barwę na czarną, włóżcie je do naczynia z wodą. A teraz spójrzcie na nie z boku. Czy widzicie, że mieni się srebrnym kolorem?

Agnieszka Ochman
Autor

Agnieszka Ochman

Już niemal 10 lat jestem związana z pracą słowem. Pisałam w mediach lokalnych, regionalnych oraz zajmowałam się copywritingiem. W Nauka. To Lubię mam przyjemność prowadzić projekty dziecięco-rodzicielskie, których tematyka jest mi bardzo bliska. Po godzinach jestem fanką fotografii lifestylowej.
Zobacz również

Podcasty NTL