Jak wyhodować kryształ?

Agnieszka Ochman
A. Ochman
02.11.2021
Przewidywany czas: 2 min

Kto by nie chciał mieć w domu prawdziwego kryształu? W końcu niektóre z nich są bardzo drogocenne. Pokażę Wam jak go wyhodować samemu! Chętni?

Kryształy wokół nas

Choć może nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę, ale w życiu codziennym otacza nas całkiem sporo substancji, które mają strukturę kryształu. I nie mówię tutaj o diamentach, które są kryształami czystego węgla. Mówię na przykład o soli kuchennej albo o kryształkach cukru, które mamy w niemal każdej domowej kuchni. Właśnie taki kryształ wyhodujemy sobie wspólnie.

Co będzie potrzebne?

Do tego eksperymentu będziemy potrzebowali:

  • szklankę cukru
  • spinacz biurowy
  • bawełnianą włóczkę
  • ołówek

Jak przeprowadzić eksperyment?

Z pomocą dorosłego wlejcie do szklanki gorącą wodę – prawie do pełna. Zanim zdąży ostygnąć, postarajcie się rozpuścić w niej jak najwięcej cukru. Wsypujcie do szklanki po łyżeczce i mieszajcie aż do momentu, w którym w wodzie nie będzie dało się już rozpuścić więcej słodkich drobinek. Następnie odetnijcie kawałek włóczki, o długości kilkunastu centymetrów. Na jednym jej końcu przywiążcie spinacz. Drugi koniec przywiążcie do ołówka. Teraz trzeba tę konstrukcję umieścić w szklance z wodą i cukrem. Postarajcie się, żeby spinacz nie dotykał dna i działał trochę jak obciążnik dla włóczki. Teraz czas uzbroić się w cierpliwość. Hodowanie kryształów wymaga czasu i spokoju.

Odłóżcie szklankę w miejsce, w którym nikt nie będzie jej ruszał. Najlepiej gdyby to było bardzo chłodne miejsce. Po kilkudziesięciu godzinach zauważycie, że na zanurzonej w cieczy nitce zaczynają tworzyć się kryształki. Dlaczego tak się dzieje? 

Gorąca woda jest lepszym rozpuszczalnikiem niż chłodna. To znaczy, że zmieści się w niej więcej cukru, niż gdybyście próbowali rozpuścić go w zimnej cieczy. Gdy jednak temperatura wody zacznie spadać, nadmiar rozpuszczonego cukru gdzieś będzie się musiał odłożyć. To dlatego w szklance umieściliście też nitkę. Na niej wiszą kryształy, które nie zmieściły się w zimnej wodzie. Gdybyście wodę ogrzali, te kryształy znowu by się rozpuściły. 

Jeżeli podobają Wam się kryształy cukru, możecie ten sam eksperyment zrobić z solą kuchenną.

Miłej zabawy!

Agnieszka Ochman
Autor

Agnieszka Ochman

Już ponad 10 lat jestem związana z pracą słowem. Pisałam w mediach lokalnych, regionalnych oraz zajmowałam się copywritingiem. W Nauka. To Lubię mam przyjemność prowadzić projekty specjalne. Po godzinach jestem fanką fotografii lifestylowej.
Zobacz również

Podcasty NTL