{"id":2882,"date":"2021-02-09T23:41:50","date_gmt":"2021-02-09T22:41:50","guid":{"rendered":"http:\/\/www.naukatolubie.pl\/?p=2882"},"modified":"2021-02-09T23:41:50","modified_gmt":"2021-02-09T22:41:50","slug":"tlusty-czwartek-pod-lupa-dietetyka","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/naukatolubie.pl\/tlusty-czwartek-pod-lupa-dietetyka\/","title":{"rendered":"T\u0142usty czwartek pod lup\u0105 dietetyka"},"content":{"rendered":"

T\u0142usty czwartek to jeden z dni tradycyjnie \u015bwi\u0119towanych w Polsce, wypadaj\u0105cy wed\u0142ug kalendarza chrze\u015bcija\u0144skiego w ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanoc\u0105. Combrowy Czwartek (inaczej T\u0142usty Czwartek, nazwa pochodzi od obchod\u00f3w w Ma\u0142opolsce), obchodzony w tym roku 11 lutego, rozpoczyna ostatni tydzie\u0144 karnawa\u0142u. Polacy spo\u017cywaj\u0105 w ten dzie\u0144 \u015brednio 2,5 p\u0105czka na osob\u0119.<\/strong><\/p>\n

\n

Okazuje si\u0119 jednak, \u017ce geneza t\u0142ustego czwartku si\u0119ga a\u017c staro\u017cytno\u015bci. W staro\u017cytnym Rzymie w ten dzie\u0144 \u015bwi\u0119towano przyj\u015bcie wiosny, a tymczasem \u017cegnano zim\u0119. Zgodnie z tradycj\u0105 spo\u017cywano wtedy g\u0142\u00f3wnie t\u0142uste potrawy, a p\u0105czki pocz\u0105tkowo przygotowywano nie w formie s\u0142odkiej – czytamy w informacji prasowej przes\u0142anej przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (UPP).<\/p>\n

Doktorantka w Katedrze \u017bywienia Cz\u0142owieka i Dietetyki, Wydzia\u0142 Nauk o \u017bywno\u015bci i \u017bywieniu UPP Natalia G\u0142\u00f3wka przypomina, \u017ce w Polsce tradycja spo\u017cywania pampuch\u00f3w (inaczej p\u0105czki) w czasie t\u0142ustego czwartku pojawi\u0142a si\u0119 ju\u017c w XVII wieku w miastach i na dworach, a pod koniec XIX i na pocz\u0105tku XX wieku na wsiach. Na pocz\u0105tku p\u0105czki przygotowywane by\u0142y w formie ciasta chlebowego nadziewanego s\u0142onin\u0105 i sma\u017conego na smalcu, kt\u00f3ry podawano z t\u0142ustym mi\u0119sem i zapijano je w\u00f3dk\u0105. S\u0142odkie p\u0105czki jako potrawa pojawi\u0142y si\u0119 w Polsce ju\u017c wcze\u015bniej, w XVI wieku, natomiast sta\u0142y si\u0119 bardziej puszyste na prze\u0142omie XVII i XVIII wieku. Wed\u0142ug Staropolskiej tradycji t\u0142usty czwartek \u015bwi\u0119towano bardzo hucznie i weso\u0142o, przy sto\u0142ach kr\u00f3lewskich zastawionych tradycyjnymi, zapustnymi potrawami, takimi jak dziczyzna, wykwintnie przyrz\u0105dzony dr\u00f3b, kasza i kapusta ze skwarkami, s\u0142onina, sad\u0142o, \u017cur oraz sma\u017cone na t\u0142uszczu racuchy, bliny, pampuchy, chrust (faworki) oraz p\u0105czki. Wyb\u00f3r t\u0142ustych, bogato przyrz\u0105dzonych potraw wynika\u0142 z rozpoczynaj\u0105cego si\u0119 w nied\u0142ugim czasie 40-dniowego postu, w trakcie kt\u00f3rego mo\u017cna by\u0142o spo\u017cywa\u0107 jedynie postne potrawy. Dodatkowo zabawy oraz obfito\u015b\u0107 po\u017cywienia w t\u0142usty czwartek mia\u0142y stanowi\u0107 metod\u0119 \u201ezaklinania\u201d urodzajnego zbioru plon\u00f3w.<\/p>\n

W obecnych czasach t\u0142usty czwartek nie jest tak hucznie obchodzony, jednak nadal uwa\u017ca si\u0119, \u017ce niezjedzenie w ten dzie\u0144 p\u0105czka grozi niepowodzeniem w \u017cyciu. Polacy spo\u017cywaj\u0105 w ten dzie\u0144 \u015brednio 2,5 p\u0105czka na osob\u0119, a statystyki wskazuj\u0105, \u017ce wszyscy razem zjadamy ich nawet 100 milion\u00f3w w ci\u0105gu jednego dnia. Polskie p\u0105czki r\u00f3\u017cni\u0105 si\u0119 od p\u0105czk\u00f3w przygotowywanych w innych krajach, gdzie u\u017cywany jest odmienny rodzaj m\u0105ki czy spos\u00f3b sma\u017cenia w t\u0142uszczu, p\u0105czki maj\u0105 inny kszta\u0142t czy dodatek nadzienia – zaznacza Natalia G\u0142\u00f3wka.<\/p>\n

\"p\u0105czki,
p\u0105czki, AdobeStock<\/figcaption><\/figure>\n

<\/h3>\n
\n

Spis tre\u015bci<\/p>\n