<\/span><\/h2>\nM\u00f3zg w danej sytuacji nie zadzia\u0142a\u0142 sam z siebie. Tu\u017c przed Twoj\u0105 reakcj\u0105 dotar\u0142 do Ciebie jaki\u015b bodziec, kt\u00f3ry wywo\u0142a\u0142 tak\u0105 a nie inn\u0105 reakcj\u0119. Zadzia\u0142a\u0142 przez kana\u0142y zmys\u0142owe i dotar\u0142 do m\u00f3zgu, chocia\u017c mog\u0142e\u015b sobie tego nie u\u015bwiadomi\u0107. Co nam to m\u00f3wi o naszych najgorszych i najlepszych zachowaniach? M\u00f3zg pobudza do dzia\u0142ania przer\u00f3\u017cne informacje docieraj\u0105ce ze zmys\u0142\u00f3w. Szczeg\u00f3lnie wyra\u017anie wida\u0107 ten mechanizm u innych gatunk\u00f3w. Zwierz\u0119ta potrafi\u0105 wyczuwa\u0107 rzeczy w zakresie dla nas niedost\u0119pnym albo za pomoc\u0105 zmys\u0142\u00f3w, kt\u00f3rych w og\u00f3le nie znamy.<\/p>\n
U r\u00f3\u017cnych gatunk\u00f3w dominuj\u0105ca forma sygna\u0142\u00f3w zmys\u0142owych \u2014 wzrok, d\u017awi\u0119ki i tak dalej \u2014 ma najbardziej bezpo\u015bredni dost\u0119p do uk\u0142adu limbicznego, dlatego na przyk\u0142ad u gryzoni emocje s\u0105 zazwyczaj wywo\u0142ane przez w\u0119ch.<\/strong> Ludzki uk\u0142ad w\u0119chowy jest w zaniku: oko\u0142o 40% m\u00f3zgu szczura zajmuje si\u0119 przetwarzaniem sygna\u0142\u00f3w zapachowych \u2014 u cz\u0142owieka tylko 3%. Mimo to wci\u0105\u017c nie\u015bwiadomie prowadzimy w\u0119chowe \u017cycie i podobnie jak u gryzoni nasz uk\u0142ad w\u0119chowy ma wi\u0119cej bezpo\u015brednich po\u0142\u0105cze\u0144 z uk\u0142adem limbicznym ni\u017c jakikolwiek inny zmys\u0142.<\/p>\nOpr\u00f3cz informacji dotycz\u0105cych \u015bwiata zewn\u0119trznego nasze m\u00f3zgi nieustannie odbieraj\u0105 informacje dotycz\u0105ce \u201einterocepcji\u201d, czyli wewn\u0119trznego stanu cia\u0142a, jak g\u0142\u00f3d, b\u00f3l, sw\u0119dzenie, co te\u017c wp\u0142ywa na nasze emocje. Je\u015bli czujemy si\u0119 \u017ale i co\u015b nas boli, to nasza reakcja na bod\u017ace b\u0119dzie wyczulona. B\u00f3l wzmacnia ju\u017c istniej\u0105c\u0105 sk\u0142onno\u015b\u0107 do agresji, a wi\u0119c osoby z natury agresywne staj\u0105 si\u0119 w takich momentach jeszcze bardziej agresywne.<\/p>\n
Wra\u017cliwo\u015b\u0107 na konkretne sygna\u0142y pochodz\u0105ce z r\u00f3\u017cnych \u017ar\u00f3de\u0142 zmienia si\u0119. Kiedy jeste\u015bmy g\u0142odni, ro\u015bnie nasza wra\u017cliwo\u015b\u0107 na zapach jedzenia. Sygna\u0142y pochodz\u0105ce od zmys\u0142\u00f3w prowadz\u0105 do m\u00f3zgu. Jednak m\u00f3zg wysy\u0142a tak\u017ce po\u0142\u0105czenia neuronowe do narz\u0105d\u00f3w zmys\u0142\u00f3w. Na przyk\u0142ad niski poziom cukru we krwi mo\u017ce aktywowa\u0107 okre\u015blone neurony w podwzg\u00f3rzu. One z kolei wysy\u0142aj\u0105 sygna\u0142y pobudzaj\u0105ce neurony receptor\u00f3w w nosie, kt\u00f3re reaguj\u0105 na zapachy jedzenia. Sama stymulacja nie wystarczy, \u017ceby w neuronach receptorowych pojawi\u0142y si\u0119 potencja\u0142y czynno\u015bciowe, ale teraz wystarczy mniejsza liczba aromatycznych cz\u0105steczek z \u017cywno\u015bci, \u017ceby taki potencja\u0142 wyzwoli\u0107.<\/p>\n