Ikona strony Nauka To Lubię

Czy układ pokarmowy to nasz drugi mózg? O połączeniach żołądka z mózgiem

jelita drugi mózg

Nasza mikrobiota jelitowa ma wpływ nie tylko na układ pokarmowy i stan odżywienia naszego organizmu. Badania wskazują, że jej stan może być powiązany z takimi zaburzeniami jak na przykład depresja czy autyzm. Dlaczego mówi się, że jelita to drugi mózg człowieka?

Mikrobiom, czyli nasi jelitowi towarzysze

Nasze jelita są siedliskiem dla bakterii, grzybów, pierwotniaków i wirusów, przez co tworzą tzw. mikrobiotę jelitową. Bakterie żyjące w jelicie bardzo szybko się dzielą i są w stanie podwoić swoją liczbę co 30–40 minut. Natomiast liczba drobnoustrojów na twojej dłoni jest większa niż liczba wszystkich ludzi na świecie.

Żeby przekonać się, jakie bakterie żyją w naszych jelitach, wystarczy wyekstrahować DNA z łyżeczki masy kału i zsekwencjonować to DNA.

Badania nad ludzkim mikrobiomem są obecnie jednym z najgorętszych tematów nauk medycznych. Mikrobiom nie tylko bierze udział w tworzeniu odporności, lecz także daje nam ochronę przed alergiami czy chorobami autoimmunologicznymi.

Przeczytaj też: Dlaczego przytulanie dzieci jest tak ważne dla ich rozwoju?

Może jednak również predysponować do wielu schorzeń, np. otyłości czy cukrzycy, a także wchodzić w interakcje ze sztucznymi słodzikami spożywanymi w pokarmach oraz prowadzić np. do insulinooporności i przybierania na masie, które mogą z kolei zwiastować cukrzycę.

Bardzo obiecujące wyniki badań naukowych wykazały, że przeszczepy mikroflory nadają biorcy pewne fizyczne cechy pochodzące od dawcy. Wykonano eksperymenty na myszach, w których przeszczep „otyłej” mikroflory do szczupłej myszy powodował przybieranie na wadze. Natomiast transplantacja „szczupłej” mikroflory chroniła myszy przed otyłością.

Mikrobiom bierze również udział w procesach trawiennych, sprzyjając powstawaniu witamin czy hormonów oraz neuroprzekaźników, takich jak serotonina. Najnowsze doniesienia naukowe wskazują, że nasz mikrobiom może wpływać na zdolności umysłowe, równowagę emocjonalną, procesy psychiczne i zachowanie.

Zaobserwowano także związek pomiędzy florą jelitową a zaburzeniami spektrum autyzmu czy chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Parkinsona i Alzheimera.

Dlaczego jelita to drugi mózg? O osi jelitowo-mózgowej kilka słów…

Pomiędzy mózgiem i jelitami zachodzi dwukierunkowa komunikacja, która nazywana jest osią mózgowo-jelitową. Tą drogą niektóre substancje wytwarzane przez naszą florę bakteryjną mogą bezpośrednio działać na mózg. Mówimy o zakochanych osobach, że mają motylki w brzuchu. Natomiast kiedy musimy podjąć trudną decyzję w warunkach silnego stresu, odczucie temu towarzyszące określamy jako ściskanie w dołku.

Oś jelitowo-mózgowa funkcjonuje dzięki silnemu unerwieniu przewodu pokarmowego. Stąd też często potocznie bogato unerwione jelita, czy w ogóle układ pokarmowy, nazywa się drugim mózgiem. Dr Michael Gershon z Columbia University Medical Center oszacował, iż w jelitach znajduje się ok. 200 mln neuronów.

Unerwienie przewodu pokarmowego pochodzi z autonomicznego układu nerwowego, który z kolei możemy podzielić na część współczulną i przywspółczulną.

Do funkcji autonomicznego układu nerwowego należą m.in. regulacja szybkości przesuwania treści pokarmowej w jelitach, wydzielanie kwasu solnego w żołądku oraz produkcja warstwy śluzowej osłaniającej jelita. Jelita i zamieszkujące tam mikroorganizmy wysyłają natomiast poprzez nerw błędny informację o tym, jak się czujemy.

To też Cię zainteresuje: Co dzieje się w mózgu, gdy jesteśmy szczęśliwi?

Nerw błędny należy do części przywspółczulnej autonomicznego, który odpowiada m.in. za odpoczynek. Doświadczenie potwierdzające rolę tego nerwu w komunikacji jelitowo-mózgowej przeprowadzono na gryzoniach poddanych zabiegowi wagotomii, czyli przecięcia nerwu błędnego. U tych zwierząt pojawiły się zachowania lękowe oraz zmniejszona produkcja nowych komórek nerwowych (neurogeneza) w zakręcie zębatym hipokampa.

Co ciekawe, w eksperymentach prowadzonych na myszach pozbawionych mikroorganizmów, tzw. myszach sterylnych (z ang. germ-free), dowiedziono, że wykazują one wyższy poziom stresu i lęku, który przejawiał się nadmierną aktywacją osi podwzgórze-przysadka-nadnercza, regulującej odpowiedź na stres. Zwierzęta te miały problemy z pamięcią i uczeniem się oraz obniżony poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (z ang. brain-derived neurotrophic factor, BDNF) oraz białka c-Fos, białek istotnych dla procesów poznawczych.

Wykazano również, że czynniki takie jak długotrwały stres, obniżony nastrój, lęk, zwiększona konsumpcja wysokoprzetworzonej żywności i nadużywanie antybiotyków przyczyniają się do zmiany flory bakteryjnej i w konsekwencji wpływają na procesy trawienia.

Bakterie, nastrój i zdrowie psychiczne

Stwierdzono też, że bakterie jelitowe wpływają na mózg przez syntezę neuroprzekaźników i neuromodulatorów, tj. serotoniny czy kwasu gamma-aminomasłowego (GABA), które z kolei kontrolują nasz nastrój. Badania sugerują poprawę samopoczucia u pacjentów z depresją w efekcie długoterminowego stosowania probiotyków.

W jednym z badań swierdzono, że ośmiotygodniowa suplementacja probiotyków zawierających bakterie takie jak: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i Streptoccocus thermophiles wiązała się z obniżeniem wyników Skali Depresji Becka u pacjentów z depresją, opornych na leczenie lekami z grupy inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI).

Z powyższych danych wynika, że bakterie jelitowe mogą być pomocne w terapii zaburzeń psychicznych. Niektóre prebiotyki  mogą mieć również znaczenie terapeutyczne. Ochotnicy, którzy codziennie przez 3 tygodnie przyjmowali galaktooligosacharydy (GOS) mieli niższe poranne stężenie kortyzolu w ślinie oraz poświęcali mniej uwagi negatywnie nacechowanym bodźcom.

Przeczytaj też: Motylem byłem, ale utyłem – przyczyny i skutki otyłości

Regularne spożywanie mlecznych produktów fermentowanych (m.in. jogurtu, kefiru, maślanki, mleka acidofilnego) oraz sfermentowanej żywności (np. kiszonych warzyw) może również modyfikować skład mikrobiomu przewodu pokarmowego i wpływać na funkcjonowanie jelit, a także zdrowie psychiczne.

Dieta śródziemnomorska pomaga regulować skład mikrobioty jelitowej, zmniejszać stres oraz stan zapalny w mózgu, co prowadzi do utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych.

Podsumowując – badania wskazują, że bakterie oprócz niewątpliwie dobrze znanego znaczenia chorobotwórczego mogą działać również prozdrowotne, a poznanie czynników i mechanizmów wpływających na zmianę składu naszej flory bakteryjnej stanowi bardzo interesujący temat badań.

Literatura

  1. Bambling M., Edwards S.C., Hall S., Vitetta L.: A combination of probiotics and magnesium orotate attenuate depression in a small SSRI resistant cohort: an intestinal anti-inflam- matory response is suggested. Inflammopharmacology. 2017; 25: 271–274
  2. Cryan J. F., O’riordan K. J., Cowan C. S. M. i wsp.: The microbiota-gut-brain axis. Physiol. Rev. 2019; 99: 1877–2013
  3. Dinan T. G., Stanton C., Cryan J. F.: Psychobiotics: a novel class of psychotropic. Biol. Psychiatry 2013; 74: 720–726.
  4. Dinan T. G., Stilling R. M., Stanton C., Cryan J. F.: Collective unconscious: how gut microbes shape human behavior. J. Psychiatric Res. 2015; 63: 1–9
  5. Foster J. A., Rinaman L., Cryan J. F.: Stress & the gut-brain axis: regulation by the microbiome. Neurobiol. Stress. 2017; 7: 124–136
  6. Schmidt K., Cowen P. J., Harmer C. J. i wsp.: Prebiotic intake reduces the waking cortisol response and alters emotional bias in healthy volunteers. Psychopharmacology. 2015; 232: 1793–801
  7. Sonnenberg J., Sonnenberg E.:  Zdrowie zaczyna się w brzuchu. Galaktyka. 2015
  8. Żakowicz J., Bramorska A., Zarzycka W. i wsp.: Wpływ mikrobioty jelitowej na mózg, funkcje poznawcze i emocje. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2015; Tom 69; 326: 45–58
Exit mobile version